vineri, 5 martie 2010

Momentul morţii

-->

“Momentul morţii,
ce înseamnă el pentru tine?”[1]

Această întrebare este asemenea unui koan. Trebuie să îi răspunzi dar nu folosindu-te numai de mintea raţională. Pune tot sufletul tău în această întrebare. Întreabă-te din nou şi din nou: “momentul morţii, ce înseamnă el pentru mine?”

Ce este moartea pentru tine? Eşti conştient că vei muri, înţelegi cu adevărat impermanenţa? Această întrebare ţi se adresează personal, nu este ceva de filosofat la o cafea, ci o întrebare intimă. Trebuie să o iei foarte personal.

Poartă gândul morţii cu tine în viaţa de fiecare zi, când te duci seara la culcare, când te trezeşi dimineaţa, când eşti trist sau vesel, de ziua ta sau în ziua nunţii, când mănânci ceva bun, după o partidă de sex, când te simţi satisfăcut şi împlinit…. Invită moartea să îţi intre în minte şi să te trezească faţă de prezenţa ei ascunsă.

Totul este atât de fragil… simte această fragilitate. Cuvântul “fragil” este foarte sugestiv. Simte fragilitatea propriului corp, a relaţiilor tale cu ceilalţi, a mediului în care trăieşti şi în mod special, simte fragilitatea aşa ziselor tale realizări spirituale. Fi conştient că poţi muri în fiecare zi, în fiecare clipă, şi mai ales teme-te de locul unde ai putea ajunge după moarte. Teme-te cel mai mult de faptul că nu ai primit încă shinjin (credinţa) şi fă-i tot ce poţi pentru a şti că destinaţia ta după moarte este sigură. Nu îţi irosi viaţa inutil fără a rezolva problema de cea mai mare importanţă a morţii şi a ceea ce urmează după moarte.

Maestrul Rennyo spunea:

„Aceia care nu se preocupă de viaţa lor de după moarte sunt consideraţi ignoranţi chiar dacă ar fi experţi în cele optzeci de mii de învăţături Dharma; aceia care şi-au rezolvat problema vieţii de după moarte sunt consideraţi înţelepţi chiar dacă sunt mireni ce nu ştiu să citească.” 


[1] Dharmapada Shinshu a Maestrului Zuiken.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate