miercuri, 27 noiembrie 2013

Atitudinea moderată a lui Dalai Lama faţă de cauza tibetană

Pentru a răspunde unei întrebări care mi-a fost adresată de vreo câteva ori în ultimele zile: în ceea ce priveşte cauza tibetană poziţia mea a devenit de mult identică cu cea a lui Dalai Lama - autonomie culturală şi religioasă dar în cadrul Chinei.

Puţini ştiu că Dalai Lama, deşi condamnă mereu abuzurile regimului comunist împotriva etnicilor tibetani, nu a încetat niciodată să promoveze buna înţelegere şi convieţuire cu chinezii. Dincolo de orice diferenţe, atât tibetanii cât şi chinezii sunt în marea lor majoritate buddhişti, iar vărsarea de sânge între discipolii lui Buddha pentru o cauză teritorială efemeră, nu mai poate avea sprijinul său de călugăr şi lider religios. Aşadar, Sfinţia Sa a realizat de mult faptul că lupta pentru independenţa totală a Tibetului este din păcate, inutilă şi aducătoare de şi mai multă suferinţă, şi de aceea, a renunţat la ea, aşteptând în schimb, angajamente ferme din partea guvernului chinez că religia buddhistă şi specificul tibetan vor fi protejate.
Din păcate, autorităţile chineze nu dau semne de cedare iar problemele continuă în zonele locuite de tibetani. În ciuda acestei situaţii, Dalai Lama continuă să promoveze varianta moderată a autonomiei culturale şi religioase în speranţa că până la urmă adversarii vor recunoaşte buna lui intenţie şi vor începe să colaboreze cu el. Unii paşi mărunţi au fost totuşi făcuţi în ultimii ani prin reconstrucţia unor mănăstiri distruse în timpul revoluţiei culturale maoiste şi prin acceptarea vizitei unor călugări importanţi în zona ocupată. Prea puţin însă, pentru a spera la o rezolvare rapidă a situaţiei tibetanilor....

Şi încă ceva, înainte de a încheia această postare: puţini ştiu de asemenea, că Dalai Lama se bucură de simpatie printre mulţi cetăţeni chinezi buddhişti. El a afirmat întotdeauna că, în ciuda ocupaţiei şi a suferinţelor poporului său, nu a încetat niciodată să aprecieze civilizaţia chineză, şi nu i-a privit niciodată ca duşmani pe chinezii obişnuiţi. Dalai Lama nu a susţinut nici măcar sabotarea jocurilor olimpice din China anului 2008 şi a insistat chiar pe crearea unor asociaţii de prietenie sino-tibetane care să atenueze conflictele dintre cele două popoare.



Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate