marți, 8 iulie 2014

Porţi Dharma diferite şi Poarta Dharma a credinţei în Amida


Shakyamuni propovăduind învăţătura
despre salvarea oferită de Buddha Amida
În interiorul învăţăturii lui Buddha există mai multe căi sau porţi Dharma, fiecare cu specificul, cerinţele, practicile şi accentele ei diferite. Deşi toate provin de la acelaşi Buddha Shakyamuni (Buddha istoric), aceste căi nu pot fi întotdeauna amestecate sau urmate împreună în acelaşi timp, deoarece perspectivele de la care pornesc sunt diferite. Este foarte important să ţinem cont de acest lucru şi să nu judecăm o poartă Dharma în funcţie de alta, adică un set de sutre sau învăţături după un alt set de sutre şi învăţături. Mulţi dintre cei care încep studiul buddhismului cu o anumită carte, sutră (discurs al lui Buddha) ori practică, au tendinţa să privească buddhismul doar din perspectiva aceleia şi să respingă ca neautentice toate învăţăturile sau practicile buddhiste care nu sunt în concordanţă cu ea. Sfatul meu este să se abţină de la aşa ceva şi eventual să se concentreze pe o singură poartă Dharma cu setul ei specific de învăţături şi practici.

Buddhismul nu este creaţia minţii omeneşti, ci a minţii lui Buddha. El este ajutorul oferit de Buddha în zeci şi sute de modalităţi pentru a ne elibera de naşterile şi morţile repetate. De aceea, nu avem cum să înţelegem acum, cât suntem încă pe cale şi neiluminaţi, profunzimea tuturor porţilor Dharma oferite de Buddha.

În activitatea mea de preot şi învăţător, reprezint şi predau o singură poartă Dharma, aceea a credinţei în Buddha Amida şi a naşterii în Tărâmul său Pur după moarte. Este o cale pentru oamenii obişnuiţi, ce nu pretinde vreo capacitate specială din partea lor.

Aici nu există tehnici meditative ori anumite stări mentale de cultivat sau dobândit. De aceea, nu mă veţi auzi niciodată vorbind despre buddhism în termenii cu care majoritatea europenilor sunt obişnuiţi – meditaţie, detaşare, evoluţie spirituală personală etc. În diferite moduri şi folosind diferite cuvinte, parabole sau imagini sugestive, nu predau şi nu explic nimic altceva decât credinţa în Buddha Amida. 

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate