sâmbătă, 9 aprilie 2016

Nu asocia shinjin (credința) cu vreun sentiment anume ori cu o stare specială a minții


Nu este nevoie să creăm nimic special în mintea noastră.
A rosti Namo Amida Bu cu credință înseamnă 
să acceptăm că tot ceea 
ce este necesar salvării noastre depinde
 în întregime de Buddha Amida. 
Renunță la orice așteptări legate de ceea ce ar trebui să simți în legătură cu shinjin (credința). Nu mai filosofa pe marginea credinței. Încetează să mai aștepți lucruri speciale. Renunță la ideea că mintea ta va deveni mai stabilă deoarece într-o bună zi vei avea credință. Chiar dacă nu ești conștient încă de asta, ai ajuns să confunzi shinjin cu un fel de satori (iluminare) mai mic și să aștepți miracole. Dar ce miracole ar putea crea o minte neiluminată? Buddha Amida nu are absolut nicio așteptare de la tine și îți oferă salvarea Lui fără nici un fel de condiție, așa că de ce îți creezi tu singur obstacole și condiții în mintea ta despre cum ar trebui să fie shinjin?

În loc să îți imaginezi diverse lucruri despre shinjin ai putea să te încrezi pur și simplu în Amida. Credința (shinjin) nu presupune nicio stare specială a minții pe care ar trebui să o dezvolți în tine însuți. Ea nu este decât o simplă încredere în Buddha Amida în ceea ce privește nașterea în Tărâmul Lui Pur după moarte. Când primești credința intri așa cum ești, cu toate imperfecțiunile tale, în stadiul celor asigurați de nașterea în Tărâmul Pur. Te rog, nu uita - cauza salvării NU se află în mintea și sentimentele tale, ci în Amida. De aceea, nu ar trebui să asociezi sentimentele tale cu shinjin (credința). Chiar nu contează ce simți atât timp cât te încrezi pur și simplu în Amida. Este treaba lui Amida să te salveze, așa că nu are nici un rost să îți faci griji inutile.

Cât încă te afli în acest mediu neiluminat, el însuși efectul karmei tale și a karmei comune (colective) a tuturor ființelor neiluminate, nu ai cum să simți mereu lucruri extraordinare! Din cauză că mintea ta nu este încă Mintea unui Buddha, chiar și dacă ai primi întotdeauna tot ceea ce îți dorești, vei găsi mereu câte ceva pentru care să te îngrijorezi, să fi trist, depresiv etc. Atât timp cât nu ești încă un Buddha, stările bune vor alterna mereu cu stări proaste.

Tot ceea ce se întâmplă când primești credința este că semința (sau cauza) nașterii în Tărâmul Pur este plantată în tine de către Buddha Amida. Atunci devii conectat la Amida și la Tărâmul Său Pur unde vei ajunge efectiv după ce legăturile cu trupul tău samsaric vor fi tăiate, în momentul morții. Spre deosebire de această lume unde totul conduce la și mai multe atașamente, frici, iluzii și patimi oarbe, în Tărâmul Pur vei atinge în mod natural Iluminarea supremă deoarece totul în acel Tărâm este efectul Iluminării lui Amida și tot ceea ce se află acolo duce la Iluminare.

Așadar, dacă vrei cu adevărat să simți lucruri speciale, așteaptă până când te naști în Tărâmul Pur, după moarte. Acum doar încrede-te în Amida și renunță la orice fel de așteptare în ceea ce privește mintea și sentimentele tale. Situația ta este asemănătoare cu a unui om aflat în închisoare și care va fi eliberat în curând, însă până când vine data eliberării este normal să aibă încă parte de suferințele și limitările specifice vieții de pușcăriaș. Buddha Amida nu a avut niciodată de la tine pretenția să acționezi, să simți ori să gândești asemenea unui om liber atât timp cât încă ești prizonier în acest trup samsaric.

Namo Amida Bu


- fragment dintr-o scrisoare către un prieten -


Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate