vineri, 10 iunie 2016

Încrede-te în Amida, nu în senzațiile și sentimentele tale


Nu este nevoie să creăm nimic special 
în mintea noastră. A rosti Namo Amida Bu 
cu credință înseamnă să acceptăm că tot ceea 
ce este necesar salvării noastre depinde
în întregime de Buddha Amida. 
Întrebare:
Cum aș putea spune dacă am sau nu credință (shinjin) din moment ce nu există vreo senzație anume ori ceva special cu care să o asociez?

Răspuns:
În loc să te întrebi dacă simți ceea ce unii spun că ar ”trebui să simți” în legătură cu credința, mai bine te-ai întreba următoarele:

- primesc salvarea lui Buddha Amida așa cum a fost ea promisă în Legământul Său Principal? Sunt un om care se încrede total în El?
- accept faptul că numai Buddha Amida mă poate salva din nașterile și morțile repetate și că nimic din ceea ce se găsește în personalitatea mea neiluminată nu mă poate ajuta în atingerea acestui scop?

Dacă răspunsul tău la întrebările de mai sus este un ”DA!” hotărât și neșovăielnic, atunci ești un om care a primit credința (shinjin).

Așadar, a fi credincios nu are legătură cu faptul că simți ceva anume sau că ai o înțelegere intelectuală a tuturor conceptelor buddhiste, inclusiv a credinței, ci că accepți și știi că Buddha Amida și Tărâmul Său Pur există cu adevărat și că te salvează negreșit, asigurându-te de nașterea acolo după moarte.

Când spui DA, acesta este Namo Amida Butsu rostit ca expresia a credinței. Nimic special nu este implicat aici, doar a ști că ești salvat de acest Buddha real numit Amida[1].

Fricile tale personale, problemele sau dificultățile nu au nicio importanță în ceea ce privește credința și nașterea în Tărâmul Pur deoarece ele sunt parte a personalității tale neiluminate, în timp ce credința și nașterea în Tărâmul Pur se datorează Puterii lui Amida. Cauza problemelor personale și a diverselor temeri se află în iluziile și atașamentele noastre, în timp ce cauza credinței, a rostirii Numelui și a nașterii în Tărâmul Pur se găsește în Puterea lui Buddha Amida. De acest motiv se spune în Tannisho că nici un rău nu poate împiedica Nembutsu și nici un bine nu îi este superior. 

Nimic din ceeea ce se găsește în personalitatea noastră neiluminată nu ne poate influența sau îmbunătăți șansele de a ne naște în Tărâmul Pur. Doar Buddha Amida ne poate duce acolo, așa că ar trebui să depindem de El, nu de senzațiile și sentimentele noastre.








[1] Cunoașterea faptul că ești salvat de Amida poate fi, bineînțeles, însoțită de bucurie în momentul trezirii pentru prima oară a credinței sau de mai multe ori de-a lungul vieții. Intenția mea nu este să neg faptul că bucuria poate acompania credința. Ceea ce vreau să spun este că nu trebuie să depindem de prezența sau absența unei senzații speciale sau a vreunui sentiment anume. Credința este a ști că ești salvat de Buddha Amida. Faptul că uneori ești foarte încântat de acest lucru iar alteori te depășesc problemele sau dificultățile personale, nu are absolut nicio importanță. Credința este credință, indiferent că te simți bine sau rău. Ceea ce te salvează este Puterea lui Amida, nu capacitatea ta de a te bucura sau de a simți cine știe ce sentiment deosebit.       

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate