marți, 12 martie 2024

Credinţa e simplă, nimic special


Am observat că unii practicanţi din alte tradiţii ori cu experienţă în diferite şcoli buddhiste, care mai discută cu mine despre Jodo Shinshu, percep shinjinul (credinţa în Buddha Amida) ca pe o stare anume, cumva specială, care trebuie atinsă și care e greu de atins. Probabil că această tendinţă provine din practicile cu care sunt deja obişnuiţi în şcoala din care fac parte, unde trebuie atins cutare sau cutare lucru, simţit sau vizualizat ceva anume, etc.
 
Shinjinul însă, este foarte diferit. Nu presupune nicio stare specială a minţii, nimic deosebit de simţit sau experimentat, ci pur şi simplu a te încrede în Buddha Amida. Mă bazez pe Buddha Amida pentru atingerea Buddheităţii (Iluminării supreme) în Tărâmul său Pur. Asta e tot.
 
Oamenii în general, sunt ahtiați după senzații speciale și cred că dacă nu simt nimic special atunci probabil nu au o realizare spirituală autentică. Însă în ceea ce privește credința și salvarea oferită de Buddha Amida, nicio stare specială nu este necesară în viața de fiecare zi.
 
Când apare credința, adeptul poate avea un sentiment de uşurare, ca şi cum i s-ar lua o povară de pe umeri, în sensul că nu mai este nevoit să se bazeze pe el însuşi pentru a deveni un Buddha. Povara propriei eliberări este cărată de Buddha numit Amida, de Cel care deja a parcurs tot drumul înaintea lui şi pentru el. 
Poţi fi bucuros atunci când te încrezi pentru prima oară în Amida, însă asta nu înseamnă că oră de oră, clipă de clipă, te vei gândi la Amida sau vei experimenta o bucurie perpetuă. Viaţa noastră este în aşa fel încât putem fi mai întotdeauna doborâţi de probleme şi griji zilnice. Este ok, pur şi simplu este ok să fim aşa. Nu trebuie să ţopăim de bucurie pentru că suntem salvaţi de Amida, însă cu toate acestea, salvarea lui Amida este prezentă, la fel şi simpla credinţă în El.
 
Spun adeseori că după ce te încrezi pentru prima oară în Amida, credința devine precum o respiraţie, în sensul că nu o simţi mereu din cauza vieţii zilnice de om neiluminat, însă ea rămâne acolo, prezentă în inima ta. Aţi observat că nu întotdeauna devenim conştienţi de faptul că respirăm, dar asta nu înseamnă că respiraţia nu mai există, deoarece am muri. Însă uneori, în prospeţimea unei dimineţi, în aerul curat de munte ori în clipele grele de efort sau probleme de sănătate, percepem din nou respiraţia. La fel, suntem îngropaţi până la gât în problemele cotidiene şi nu ne gândim la Dharma, însă apoi ne amintim de Amida în care avem credinţă şi spunem Nembutsu.
 
Pe Calea Jodo Shinshu suntem relaxaţi, deoarece nu avem nevoie de stări speciale ale minţii și nu trebuie să pretindem a fi altfel decât suntem în viaţa de zi cu zi, adică prinşi în ataşamente de tot felul …. Iar Amida face TOTUL.
 
Refugierea în Amida, credinţa în Amida, recitarea Numelui său are efect nu datorită nouă, adică vreunei stări speciale sau calități pe care ar trebui s-o dezvoltăm, ci datorită lui Amida. De îndată ce înțelegi asta, poți fi relaxat. A fi relaxat în Jodo Shinshu înseamnă a lăsa totul în seama lui Amida. Este treaba lui Amida să te salveze, să te facă să devi un Buddha iar El a pregătit deja totul pentru tine cu multe kalpa în urmă, atunci când a dus la împlinire Legământul său Principal.
 
Credinţa în Amida este credinţa în Amida, nu credinţa în noi înşine, în ceea ce putem face, în propriile noastre senzații și stări mentale. Este credinţa în Altul, în Cel ce este deja Buddha şi care a promis că-i va salva toţi cei nevrednici şi fără nici un merit.
 
Repet, nu vă gândiţi la ceva special în ceea ce priveşte credinţa. Să nu aveţi senzaţia că ceva trebuie să se întâmple cu voi după ce vă încredeţi în Amida, ca de exemplu să fiți mai calmi, mai buni, mai înţelepţi, etc. Jodo Shinshu este în primul rând pentru cei ce rămân neschimbați în iluziile și patimile lor de-a lungul întregii vieți. Buddha nu are nicio așteptare de la cei pentru care a făcut Legământul său Principal. Este ceva normal ca oamenii obișnuiți și plini de patimi oarbe să rămână oameni obișnuiți și plini de patimi oarbe...

Iar dacă vi se pare că ați făcut ceva bun sau folositor pentru cineva după ce ați primit credința, gândiți-vă că aceasta se datorează influenței lui Amida asupra voastră, iar nu că sunteți deodată mai buni și mai deosebiți. Nu vă stresați dacă aveți sau nu virtuți - doar încredeți-vă din toată inima în Buddha Amida și faceți ceea ce puteți în viața de fiecare zi pentru voi și ceilalți.  

Cineva îmi spunea că nu are somn şi face eforturi să atingă shinjin.
I-am zis: „relaxează-te, shinjinul este doar a te baza pe Amida iar nu ceva ce trebuie să construiești în mintea ta. Nu te stresa, încrede-te în Amida. Renunţă la ideea că trebuie să simţi ori să creezi ceva special.”
 
Mintea umană este atât de complicată.... însă shinjin este pur și simplu a te încrede exclusiv în Amida pentru atingerea Iluminării. În momentul morţii şi al naşterii în Tărâmul Pur (sfera de influenţă a lui Amida), veţi deveni voi înșivă Buddhaşi, însă până atunci, relaxaţi-vă şi rămâneţi aşa cum sunteţi – adică oameni obişnuiţi. Totul este ok. Nu trebuie să construiți nimic în mințile voastre iluzorii.
 
Amida face TOTUL și nu are NICIO așteptare din partea voastră.

 

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate